HTML

Utazási élmények, Dél-Kelet Ázsia

Megismerni egy új országot, megcsodálni természeti adottságait, megismerni egy másik nép kultúráját, szokásait, összebarátkozni más nemzethez tartozó emberekkel, olyan különleges élmény, amiért érdemes utazni. “Többet megtanulsz egy útról, ha végigjárod, mint a világ összes térképéből.”

Friss topikok

Címkék

Malajziai élmények

2012.09.14. 09:21 vinpet

malaysia-map

 

 

Malajzia, egyike az ázsiai kis-tigrisként emlegetett országoknak, ma a térség egyik legdinamikusabban fejlődő országa.
A korábbi angol és japán elnyomás után, 1957-ben kivívta függetlenségét, az éles etnikai ellentétek azonban véres polgárháborúhoz vezettek.

 A megbékélés után Malajzia mezőgazdasági országból ipari országgá vált, ahol az ipar fő ága a számítástechnikai és fogyasztói elektronikai eszközök gyártása.

Malajzia 13 szövetségi államból áll. Államfőjét, a Yang di-Pertuan Agong, általánosságban királynak nevezik, akit 5 évente választanak meg a maláj államok örökletes szultánjai közül.

A politika az embereket szinte egyáltalán nem érdekli, sokan még az uralkodó nevét sem tudják. Ami érthető is, miután tizenegy szóból áll a neve (Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Beginda Yang di Pertuan Ayang).

 

Malajzia címere, három sorban összesen tíz részre osztott pajzs. A középső sorban olvasható az ország mottója:

P1020126 

„Bersekutu Bertambah Mutu” (Az egység erős)


Malajziában több kultúra keveredését is megfigyelhetjük. Háromféle népcsoport él itt, malájok, kínaiak és indiaiak, és ehhez még vegyük hozzá az angol dominancia ma is élő szokásait.

Az ország valóságos turistaparadicsom, szigeteiről, homokos tengerpartjairól, búvár központjairól híres, és igazi dzsungeleket is láthatunk.

A nyugati tengerparton Langkawi szigete a legismertebb. A kalózok egykori kedvenc búvóhelye ma az adómentes alkohol árusítása miatt népszerű, sőt Las Vegashoz hasonlóan, a külföldiek egy nap alatt összeházasodhatnak, azután jöhet a kijózanodás.

 

Kuala Lumpur:

Kuala Lumpurt, Malajzia fővárosát 1857-ben alapították a Klang és a Gombak folyók találkozásánál.

Kuala Lumpur nem tartozik Malajzia történeti városai közé. Akkor jött létre, amikor kínai ónbányászok érkeztek erre a vidékre.

A város az ónbányászatnak köszönhetően gyorsan fejlődött, és 1896-ban már a Maláj Államszövetség fővárosa lett. Ma már Kuala Lumpur az egyik leggyorsabban fejlődő város Délkelet-Ázsiában.

Kuala Lumpur egyébként azt jelenti, iszapos torkolatvidék.

 

P1020116

     

Így néz ki ma az egykori „iszapos torkolat” a két folyó találkozásánál.

 

A mocsaras területeket teljesen eltüntetve kezdték el a modern városrész felépítését. Kuala Lumpur különleges város, az egzotikum és a modern építészet ellentmondásos elegye.

A modern nagyváros mellett megmaradtak a hagyományos kínai, indiai negyedek, amelyek sajátos hangulatot adnak a városnak.

 Itt látható az igazi Ázsia, árusok százai a piacokon és az utcán, mindenféle márkás termék másolatát kínálgatnak, akárcsak Kínában.

Malajzia fővárosa, egy igazi modern nagyváros. A város a szomszédos országokhoz hasonlóan a 60-as években indult fejlődésnek. Lakossága mintegy 2 millió fő.  

Az ipar fellendülésnek köszönhetően az egész országban, de meghatározóan a fővárosban, komoly beruházásokat hajtottak végre.

Itt található Kuala Lumpur jelképe, a Petronas ikertorony, amely a maga 452 méterével egyike a világ legmagasabb épületeinek.

A Petronas torony közelében számos modern épületet láthatunk. Szállodákat, bevásárlóközpontokat, mecseteket és gyönyörű parkokat építettek itt az elmúlt pár évben.

Ez a terület a „Golden Triangle”, azaz „Arany háromszög”, de gyakran találkozhatunk a KLCC rövidítéssel is, ami Kuala Lumpur City Center-t jelent.

A városban sok a zöld terület. Ez nem is csoda, hiszen Kuala Lumpur szó szerint a dzsungel közepén van. Itt nem vágják ki feleslegesen a növényzetet, csak ott, ahol egy majdani építkezést szeretnének megkezdeni.

Még a Petronas-tornyok közelében is találni több száz éves fákat. Súlyosan büntetik a szemetelést, illetve a természet bármilyen károsítását.

Kuala Lumpur leghíresebb építménye a Petronas torony, amely, a város, központi része, az Arany-háromszög felhőkarcolói fölé magasodik. Az ikertornyot üveg és rozsdamentes acél burkolja, 88 emeletes, a 41-42 emeleten híd köti össze a tornyokat. Petronas egyébként a maláj olaj- és gáztársaság neve.

 

P1030152

P1030264

P1030173

 

Nézzünk meg egy 360°-os panoráma felvételt a városról:

A városba érkezve az első látnivaló a Felszabadulás tér (Merdeka Square), ahol a világ legmagasabb zászlórúdja áll. A téren található még a Régi Városháza (Old City Hall).

 

P1020121

P1020118

              A Jamek mecset is, ami az egyik legrégebbi és legjelentősebb az országban.

 

Jamek mecset1 

Jamek mecset

Kuala Lumpur másik jelképe a „hibiszkusz” virág, számtalan helyen láthatjuk a városban, még a közvilágítási lámpák is ezzel vannak díszítve.

 

P1020128

Érdekes látnivaló még a Sultan Abdul Samad épület is, amelyhez tartozik egy  40 láb magas óratorony is.

P1020119

P1020149

           A Menara tévétoronyból is csodálatos panoráma tárul a szemünk elé.

 

 P1020140

P1020139

P1020141

Petronas Torony:

Az épület az 1998-as átadásakor a világ legmagasabbjának számított, mely címet azóta elhódította a Dubai Burj Kalifa torony, de a Petronas ma is a legmagasabb ikertorony.

 

 P1030154

A tornyokat 172 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd, a ( Skybridge) köti össze.

A Briliáns csapda című filmen itt játszódtak az izgalmas jelenetek.

 A korlátozott számban rendelkezésre bocsátott, belépőjegyek reggelente 8:30-tól kerülnek kiosztásra és általában kb. 2 órán belül el is kelnek.

 

P1030183

Elképesztő technikai megoldásokkal találkozunk. Például, a biztonsági információt füstre vetítve látjuk, és ha a jegyedet egy nagy fali képernyő elé teszed, megjelenik a jegyeden az ikertorony képe.

 

P1030273

P1030275

P1030266

P1030268

 

     Nézzünk meg néhány fotót az ikertoronyról és az Arany háromszögről, az esti kivilágításban!

 

Nézzünk meg egy videót Kuala Lumpurról: https://www.youtube.com/watch?v=_cDPCQyzdc4

 

Az uralkodó a Királyi Palota és más középítmények, beruházások finanszírozásra, a már mindenhol megszokott forgalmi adón kívül, minden árucikkre, belépőjegyre, egy extra adót vetett ki.

Nem szeretnék ötleteket adni, hiszen nálunk már eddig is előszeretettel vezettek be újabb és újabb adókat szinte hétről-hétre. Csak az a kérdés, hogy abból mit építenek, mert az eredmény nem ilyen látványos.

 

P1030207

P1030203

Sajnos belülről nem lehet megnézni, mert marcona őrök állnak a kapuban.

 

További érdekes látnivaló a Lake Garden.  Ez a Perdana tó (Tasik Perdana) körül gyönyörűen kiépített kertek egysége. ( orchidea kert, hibiszkusz kert, madár és pillangó park)

 

 P1030213

P1030227

P1030259

 

Batu Caves

Kuala Lumpur-tól 13 km-re található, a hindu szentéllyé alakított mészkőbarlang. A barlangba fölvezető lépcső lábánál áll Murugan hindu isten hatalmas, arannyal bevont szobra.

A Batu Caves barlangjaihoz 272 lépcsőn kell felkapaszkodni. Vigyázni kell a barlanglakó majmokkal, mert bármit kikaphatnak a kezedből.

 

P1040299

 P1040302

P1040304

 P1040317

Nézzünk meg egy videót erről a szentélyről: https://www.youtube.com/watch?v=xWPfQJawITA&feature=related

 

Pangkor:

 

map pangkor island1

 

A sziget gyönyörű tengerpartjairól, nyugalmáról híres, történelme során kalózok, kereskedők, halászok, matrózok rejtőzködtek itt, és stratégiai elhelyezkedése miatt a Malakkai-szoros felé haladó hajókat is ellenőrizhették.

Területe mindössze 8 négyzetkilométer, és lakosainak száma körülbelül 25.000

1874-ben itt írtak alá maláj királyságok uralkodói egy békeszerződést a britekkel, amely Pangkor Agreement-ként vált ismertté. A szerződés eredményeként a britek nagyobb szerephez jutottak a régióban.

Lumut kikötővárosból komppal juthatunk el Pangkor szigetére. A mintegy 30 perces hajózás alatt megcsodálhatjuk a sziget búja, őserdei növényzetét, a vadonból kihasított kis területeken megbúvó elegáns szállodákkal.

 

 P1040324

Régebben, a mocsarakkal és esőerdővel borított terület nehezen volt járható. Volt olyan sziget ahol a hódítók vezére ágyúival ezüstérméket lövetett a sűrű növényzet közé, rábírva ezzel a helyieket, hogy kiirtsák a növényzetet.

A sziget egy kis trópusi ékszerdoboz, melyet a meleg és tiszta Andamán tenger ölel körül. Gazdag állat és növényvilágával valóságos „Édenkert”. Pangkor teljesen megérdemli a nevét, magyarul "Gyönyörű sziget"-et jelent.

A szarvcsőrű madarak, a „hornbillek” természetes élőhelye, de a legendák szerint a dzsungel mélyén még tigrisek is élnek. Tudjátok, a maláji tigris, emlékezzetek csak Sandokanra.

Az idilli szigeten teljes nyugalom, zöldellő hegyek, pálmafás strandok, fehérhomokos part, felfedezetlen természet, különleges növény- és állatvilág és fantasztikus naplementék várnak.

Nézzünk meg egy videót erről a csodás szigetről: https://www.youtube.com/watch?v=rEVzLYdNYEI

 

 P1040330

P1050354


Látható, hogy az üdülőházak közvetlenül az őserdő szélére épültek, így olyan érzésed van, mintha te is a vadonban laknál. Fokozza ezt az érzést a házak alól előmászó varánuszok látványa, és a majmok állandó kaja kéregetése.

 

 P1050380

Vigyázni kell, hogy ne hagyd nyitva az erkélyajtót, mert ezek a kis bestiák azonnal besurrannak, és elemelnek valamit.

 

P1060410

 P1050344

 A fehér homokos tengerpart, a kristálytiszta víz, ideális a pihenésre, de kipróbálhatod a vízi sportokat,

 és ha próbára akarod tenni magad, részt vehetsz dzsungel túrán is.

 

 P1050345


Egyes vélemények szerint ilyenek a paradicsomi állapotok. Nézd meg a következő képeket, és döntsd el, igazuk van-e.

 

 P1050362

P1050367

P1050369


Paradicsom vagy sem, de a nevéhez méltóan, gyönyörű sziget.

 

A főváros, Pangkor Town egy utcából áll, ajándéküzletekkel, éttermekkel, kávézókkal.

Külön szólnom kell még a már korábban említett különleges madarakról, a „hornbillekről”.

A szállodában van egy etetőfájuk, és minden este tálcaszámra kapják a csemegéket.

Persze közöttük is vannak torkosak, akik nem tudják kivárni az estét, és folyamatosan elcsenik a kajamaradékokat.

Még a turisták folyamatos fényképezése és videózása sem zavarja őket a lakmározásban.

 

 P1030242

 P1040340

A kellemesen eltöltött nap méltó lezárása, a színpompás napnyugta, az aranyhíd a tengeren.

 

P1060415

P1050390

Gasztronómia:

Malajzia, mint említettem egy muszlim ország, ezért nem esznek disznóhúst, és alkoholt is csak akkor isznak, ha Allah nem figyel oda, vagy, ha mégis, egy imával többet mondanak el.

Az állam nem tiltja az alkohol fogyasztását, csak irtózatos büntető adókkal sújtja. Általában sört isznak, a legnépszerűbb a hazai gyártású „Tiger”sör, az élelmiszer boltokban is több mint 2 US $-ba kerül.

 

                     tiger-beer

 

Az ételválaszték bőséges, de nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, inkább a kínai, és az indiai, konyha dominál. Íme, egy tartalmas leves. (rák, tofu, csirke, zöldségek)

 

P1030245

Rengeteg étterem és talponálló hely sorakozik egymás mellett, ahol megkóstolhatjuk a legkülönlegesebb ízeket. Székrekedéstől nem kell tartani, sőt!!!

Egy maláj különlegességet érdemes megkóstolni, ez a satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban).

 

Satay

 

A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek az óriási déligyümölcs választékból. Egy különlegességet szeretnék bemutatni, ez a „sárkánygyümölcs” (dragonfruit).

 

 Sárkánygyümölcs

Furcsaságok:

Még áttételesen a gasztronómiához kapcsolható a „maláj harcos”. Ne Sandokanra gondolj, ez egy eléggé ronda kinézetű tyúkfajta.

 

 Maláj harcos

Szállodai szobákban mindenhol ott van a Szent Korán, mellette egy kis nyíl mutatja, hogy merre van Mekka, milyen irányban imádkozzon az igazhitű.

 

 P1030296

 Itt nagyon sok embernek van kocsija, a benzin 110 forint.  

 Egyesek szerint, még koldulni is kocsival járnak.

 Az emberek kedvesek és közvetlenek, nem stresszes típusúak, semmi, ami miatt nem aggódnak.

 

A nyelv:

A világ talán legegyszerűbb nyelve. Nincsenek igeidők, ragozások, a múlt időt  pl. egyszerűen a „tegnap” odabiggyesztésével oldják meg, míg a többes számot a szó megduplázásával. Nincsenek létigék és elöljárószavak sem.

Érdekesség, hogy a „Nap” (mint égitest) neve, „matahari” ( igen, ez maláj szó, erről kapta  a híres kémnő a nevét).

 Az indonéz és a maláj nyelv nagyon hasonlít egymásra, sok esetben csak intonációs különbségek vannak. Talán a szerb és a horvát nyelv hasonlóságára emlékeztet.

A két nép viszonya is éppen olyan, mondhatni, utálják egymást.

Még egy kis nyelvészet. A majmokra maláj nyelven nagyon sok szó van, hasonlóan az inuitoknál (eszkimók) a hó-ra

 

Más…

Malajziában is elterjedt a pottyantós WC, mely mellett egy flexibilis zuhanyfejet, magyarul slagot, találunk, a helyiek papír helyett, a slagot jobb kézbe fogva, a bal kezükkel tisztítják le magukat, ezért a bal kéz a tisztátalan kéz, ezzel nem nyúlnak ennivalóhoz.

 

Ha már a témánál vagyunk, a „Kaki Blue”, egy Malajziában népszerű musical címe.

 image001

Itt magazin formátumban is megnézheted a beszámolót: http://issuu.com/vinpet/docs/malaysia

                                                                                                    2012 január


 

                                                                                        

 

 


 

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vinpet-kina.blog.hu/api/trackback/id/tr954774521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása